Strona 1 z 3
Kuchnia średniowieczna
: 04 lipca 2012, 15:04
autor: Lex
Zacznijmy może od tego - jakie warzywa i owoce NIE były znane w 1300 roku we wschodniej Europie? I co ciekawsze - jakich my dziś nie znamy, a które były używane powszechnie?
Zupa Bałtyjska Instant
Podam pierwszy przepis, wywodzący się z plemion Bałtów. Jest to ichnia standardowa codzienna strawa:
Płaty mięsa wiesza się pod sufitem nad paleniskiem (kominów nie znali) i wędzi przez bardzo długi czas (nawet do roku). Mięso przypomina dość sztywną korę po tym czasie.
Nasiona owsa/jęczmienia/orkiszu itp. zalewa się wodą i czeka dwa dni aż zaczną kiełkować. Po tym czasie rozciera się je na kamieniu w mąkę. Potem rozciera się taki kawałek wędzonego mięsa na kamieniu i miesza z mąką w kotle, zalewa wodą.
Wodę gotujemy najstarszym sposobem - do kotła wrzuca się rozgrzany kamień. Potrawa gotowa.
Re: Kuchnia średniowieczna
: 04 lipca 2012, 15:47
autor: big
Lex pisze:Zacznijmy może od tego - jakie warzywa i owoce NIE były znane w 1300 roku we wschodniej Europie? I co ciekawsze - jakich my dziś nie znamy, a które były używane powszechnie?
Zupa Bałtyjska Instant
Podam pierwszy przepis, wywodzący się z plemion Bałtów. Jest to ichnia standardowa codzienna strawa:
Płaty mięsa wiesza się pod sufitem nad paleniskiem (kominów nie znali) i wędzi przez bardzo długi czas (nawet do roku). Mięso przypomina dość sztywną korę po tym czasie.
Nasiona owsa/jęczmienia/orkiszu itp. zalewa się wodą i czeka dwa dni aż zaczną kiełkować. Po tym czasie rozciera się je na kamieniu w mąkę. Potem rozciera się taki kawałek wędzonego mięsa na kamieniu i miesza z mąką w kotle, zalewa wodą.
Wodę gotujemy najstarszym sposobem - do kotła wrzuca się rozgrzany kamień. Potrawa gotowa.
Papka!! Jakież to Słowiańskie. Dodam, iż ludy Słowiańskie były znane w Europie z umiłowania do papek. Francuzi nam się bardzo dziwili jak możemy to paskudztwo jeść.
Za Anną Rutkowską- Płachcinską:
Chleb z pszenicy, jęczmienia lub żyta [sławne podpłomyki] oraz mus (zwany patagium- patrz papka). Do tego ser i mięso wieprzowe (przełom grudnia i stycznia był popularnym terminem uboju zwierząt). Ryby słodkowodne- bogaci, ryby słonowodne- biedni.
Kapusta, rzepa, por, czosnek, cebula były bardzo powszechnymi jarzynami.
W Polsce pijano wina Węgierskie i Greckie (słodkie).
Pito tez słabe piwa (Leszek Biały wykręcił się od uczestnictwa w krucjacie bo podobno w Ziemi Świętej piwa nie mają).
Re: Kuchnia średniowieczna
: 04 lipca 2012, 23:49
autor: Zygmart
Jako że temat odpowiedni podam przepis na papkę z kaszy którą serwowałem na uczcie
0,5 kg kaszy jęczmiennej
1 średnia kapusta - około 2-2,5 kg
4 średnie cebule
sól - dość dużo
woda - tyle, żeby przykryć całość w garku
zioła (majeranek, tymianek, cząber, estragon), na larpie była jeszcze bazylia i oregano ponieważ jadąc udało mi się kupić tylko zioła prowansalskie.
Kaszę i cebulę pokroić jak najdrobniej się da i wrzucić do wody wraz z kaszą. gotować tak długo aż zrobi się papka (w warunkach domowych niecałą godzinę, na ognisku półtorej).
W wersji domowej kaszę i cebulę mielę w blenderze i dodaję jeszcze 3-4 uże marchewki dużo słodkiej papryki, olej rzepakowy(jakieś pół szklanki) i ostrą paprykę.
Jeśli ktoś postanowi to ugotować w domu to chętni poczytam recęzję
Re: Kuchnia średniowieczna
: 11 lipca 2012, 12:28
autor: Lex
A, i dla tych, co uważają, że wyspiarska kuchnia jest straszna, polecam tą stronkę - jest tu kolekcja starych przepisów po staroangielsku wraz z ich tłumaczeniem na współczesny angielski. Polecam. Może warto zrobić imprezę, na którą każdy przygotuje coś stąd?
http://www.godecookery.com/nboke/neweboke.htm
Re: Kuchnia średniowieczna
: 12 lipca 2012, 22:35
autor: miedziak
Zupa cebulowa to chyba dość stary przepis.
-pół kostki masła
-około kg cebuli
-3 litry rosołu (może być z kostki)
-czerstwe skibki chleba
-pieprz
-jakiś tam ser żółty
kroimy cebulę w kostkę. Gotujemy rosół. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli albo trochę bardziej. Wrzucamy cebulę do rosołu. Dorzucamy roztarte w moździerzu ziarna pieprzu. Odpalamy blendera i miksujemy rosół z cebulą. Czerstwy chleb kroimy w kosteczki i smażymy na maśle jakąś potężną liczbę grzanek. Gorącą zupę podajemy z serem na talerzu i dodajemy grzanki. Sycące bardzo. Nie da się skopać tego przepisu tak jak jajecznicy.
Re: Kuchnia średniowieczna
: 13 lipca 2012, 03:23
autor: adminus
Mowa oczywiście o średniowiecznym blenderze, napędzanym kozami.
Re: Kuchnia średniowieczna
: 13 lipca 2012, 11:44
autor: Kurt
adminus pisze:Mowa oczywiście o średniowiecznym blenderze, napędzanym kozami.
Śrubą Archimedesa
Re: Kuchnia średniowieczna
: 13 lipca 2012, 14:25
autor: miedziak
No generalnie jak sobie przejrzycie u babci albo rodziców szufladę z przyborami to jest tak tak przyrząd będący taką jak by maczugą z drewna która służy do rozcierania na papkę zagęszczonej uprzednio zupy. czyli taki właśnie blender średniowieczny.
Re: Kuchnia średniowieczna
: 13 lipca 2012, 14:53
autor: Raposa
Re: Kuchnia średniowieczna
: 13 lipca 2012, 18:23
autor: miedziak
Dokładnie.
Ale i tak użył bym blendera bo strasznie by było dużo brudzenia się z tym pistlem i istnieje całkiem realne zagrożenie przypalenia zupy w trakcie zagęszczania oraz że, cebula nie będzie odpowiednio rozpierdolona